THE ELECTRONIC PAINTINGS

The Electronic Paintings van Peter Stufkens bestaan in fysieke zin slechts uit nullen en enen op een harde schijf. En, in een met inkt op papier gedrukt boek waarvan er slechts één exemplaar is.

Fragmenten uit het werk zijn gebruikt door de Haarlems/Amsterdams/Londense band Minnypops als 'cover' voor hun singles DAT DEAD DOG DAD en DAT DEAD DAD DOG en daarmee ook voor u zichtbaar op het World Wide Web.

Check the Minnypops op Spotify:

DE WAKENDE DROOMKWAST

Het gaat mij erom de wakende droomkracht zelf in de kwast te doen ontvlammen. Dus niet de vormen te schilderen die zich voordoen in de geest maar de geest zelf actief op het doek te laten zijn. Geen tussenkomst van zelf-reflecterende, plannenmakende en oordelende geestesmechanismen. Direct in contact komen met de sluimerende kracht van de verbeelding die in alle dingen besloten ligt om hem, in zijn noodzakelijkheid, in vorm en kleur op het doek te laten exploderen.

VERWACHT!

Geen plek er wereld waar u zich als hedendaags automobilist veiliger kunt voelen dan met uw auto  in de moderne wasstraat. Zonder iets te hoeven doen wordt u over rails door een parcours gesleept. Handrem eraf, in zijn vrij, en daar gaat u!

Liters water gulpen langs de ruiten, rubber slierten en grote borstels teisteren het blik. En alom woeste geluiden. Een wilde storm op de Afsluitdijk is er niets bij. En ondertussen hangt u geriefelijk achterover… In uw eigen veilige karretje!

Een ritje door de wasstraat is meer dan een automobilistische routine, het is puur amusement, een beleving! Te vergelijken met een bezoekje aan de kermis of het pretpark.

Maar kan de wasstraat ook meer zijn dan dat? Meer dan puur vermaak? Kunst, misschien?

Wilt u daar meer over weten? Bezoek dan van 16 april t/m 15 mei 2022 de Vishal op Grote Markt 20 in Haarlem. Daar exposeren een zestal kunstenaars diverse bubbelende, soppige, bewegelijke en kleurige kunstwerken geïnspireerd op het thema Wasstraat. Van installatie tot illustratie, van abstractie tot figuratie. Komt dat zien en laat u verbazen.

Met Fjodor Buis (tevens curator), Pieter Zwaanswijk, Bethany de Forest, Peter Stufkens and The Tjong Khing.


MET VERF:

OOGSTORM

In deze korte video legt Peter Stufkens tijdens de expositie Oogstorm in de Haarlemse Vishal uit waarom hij liever niet op wit doek schildert.

Peter Stufkens vormde tijdens de Oogstorm een duo met de van oorsprong Amerikaanse maar in Haarlem gevestigde schilderes/jazzgitariste Beth Namenwirth

(2014)

ROHAWK

Gaan robots naar de kapper? Wat denkt u? En comicbookrobots? Wat betekent het begrip 'contactberoep' eigenlijk in de comicbookrobotwereld? Dat had u natuurlijk altijd al eens willen weten... Antwoord op deze vragen vindt u in 'ROHAWK', a robo-antropological study of modernist hairstyles of today's comic book robots. En standaardwerk over dit onderwerp. Er bestaat echter slecht één exemplaar van. Maar waar?