VISFEST

Visfest is een minifestival voor grensoverschrijdende muziek dat voorlopig nog op onregelmatige basis wordt georganiseerd door Arthur Kempenaar, Peter Stufkens en Wim Dekker in de Vishal op de Grote Markt nummer 20 te Haarlem .

Aan Visfest ligt geen enkel concept ten grondslag. Visfest is altijd anders.

VISFEST NUMMER 0

HARALD AUSTBO

Op zondag 6 oktober ging het spraakmakende minifestival VISFEST terug naar de basis met een fris-prikkelende NUL-editie! Ditmaal met de 37-jarige cellist Harald Austbø. Austbø combineert theater, maatschappijkritiek en humor met eigentijdse cello-technieken en human beatbox. Hij bracht in september zijn nieuwe album 'Ontwaak' uit.

6 oktober 2019, 16.00 uur.

Vishal, Grote Markt 20, Haarlem

VISFEST NUMMER 7

GERRI JAGER

Op 24 juni 2018 tijdens de afscheidstentoonstelling van Vishal-voorzitter Annette de Vries alweer de 7de editie van het spraakmakende minifestival voor grensoverschrijdende muziek. Een swingende en zomerse aflevering met ditmaal een performance van de in Amsterdam gevestigde Oostenrijkse drummer en percussionist  Gerri Jäger, een onnavolgbaar wendbare en strakke drummer, die complexe ritmes en patronen uitermate geconcentreerd, maar toch met groot gemak uit zijn mouw lijkt te schudden.

Jäger maakt gebruik van drums, percussie, electronica, vintage keyboards, synthesizers en effectpedalen

Hij bereidt voor iedere performance een nieuw stuk muziek voor maar laat daarin ook alle ruimte voor improvisatie.

Gerri Jäger werkte ondermeer met grootheden als Fred Frith (Brian Eno), Shahzad Ismaily (Tom Waits, Bonny Prince Billy), Graduale Nobili (Björk) en Han Bennink. Drumde bij Rooie Waas en is op dit moment actief met bands als Knalpot, Naked Wolf en STUG.

Neusje van de zalm dus en dat allemaal weer in onze eigen Haarlemse Vishal!

VISFEST NUMMER 6 RUIN/ECSTASIES ARE AN EVERYDAY OCCURANCE

Visfest 6 op 19 november 2017 was een geslaagde editie. Een tweeluik van bijzondere gebeurtenissen.

Tijdens RUIN, geluidsperformance van de Engelse audio-visuele kunstenaar Paul Glazier op bariton-gitaar met op saxophoon Dirk Bruinsma bewoog danseres Sato Endo door de ruimte van de Vishal. Een werk van Ronald van der Meijs www.ronaldvandermeijs.nl speelde daarbij een bijzondere rol.

Het hoorspel ‘Y-CREATE NEUROPA III' door Hessel Veldman op basis van veldopnamen van Fluxus kunstenaar Willem de Ridder leverde voor de bezoekers van het festival een bijna meditatieve ervaring op. Gast-acteurs: Juliette van Dijk en Jan Willem Reitsma leverde muzikale bijdragen.

Visfest 6 was met 70 bezoekers tot nu toe de best bezochte editie van Visfest.

VISFEST NUMMER 5 WOUTER VAN VELDHOVEN

Ander Visfest-hoogtepunt was editie 5 op 14 april 2017 . Wouter van Veldhoven presenteerde een installatie van bandrecorders tegen de bijzondere achtergrond van KEEKWOLK, een expositie met 'Kermis' als thema. Met ook weer als achtergond de 'echte' kermis op de Grote Markt, buiten.

Wouter van Veldhoven is muzikant en kunstenaar en maakt muziek door middel van installaties die hij samenstelt uit oude bandrecorders, sigarendoosjes, conservenblikjes, kapotte radio’s, speelgoed piano’s en ander tweedehands materiaal.

VISFEST NUMMER 3 TRUUS DE GROOT

Hoogtepuntje in de historie van Visfest op 2 november 2016: Plus Instruments met Truus de Groot samen met Heartsnatcher!

Truus de Groot, onder artiestennaam beter bekend als kortweg Truus is een Nederlandse experimenteel muzikante woonachtig in de Verenigde Staten.
Truus begon haar carrière bij de Foolsband, voorloper van Doe Maar. Eind jaren 70 richtte ze de band Nasmak op, gevolgd door Plus Instruments.

Hiermee ging ze naar de VS, met nieuwe bandleden, waaronder Lee Ranaldo, later bekend zou worden met Sonic Youth. Samen met Jim Duckworth van de Gun Club en Jim Sclavunos (speelde bij Sonic Youth en later bij the Cramps en bij Nick Cave) richtte ze de punkabillyband Trigger & The Thrill op.
Vanaf het einde van de jaren 90 werkt Truus solo.

Op de video ziet u Truus in Eindhoven.